In elke gemeente opvang voor verwarde personen

De opvang en zorg voor verwarde mensen in Nederland wordt verbeterd. Voor het einde van het jaar moet elke gemeente een voorziening hebben, waar verwarde mensen snel zorg en hulp krijgen. 

Dat is de hoofdlijn van het plan van aanpak  dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Gemeenten, justitie, politie en geestelijke gezondheidszorg (ggz) moeten nauw samenwerken in die opzet. Als een verward iemand geen zorgverzekering heeft, dan regelen de gemeente en zorgverzekeraars dat. Voor iedere verwarde persoon die in beeld komt, moet een persoonlijk plan worden gemaakt.

Schippers werkt nog verder aan het plan maar stuurde de belangrijkste punten nu vast naar de Kamer omdat die deze week nog debatteert over het rapport van de commissie-Hoekstra. Die commissie bekeek wat er misging in de zaak van Bart van U., de man die ervan wordt verdacht oud-minister Els Borst (81) en zijn eigen zus te hebben gedood.

De politie ging afgelopen jaar bijna 60.000 keer af op meldingen van overlast door verwarde en overspannen mensen. Dat was aanzienlijk vaker dan in 2013, maar waar de toename door komt kan de politie niet met zekerheid zeggen.

Om te voorkomen dat verwarde mensen met handboeien om in de politiebus worden afgevoerd, krijgen deze mensen nu niet met justitie te maken zolang ze geen strafbaar feit hebben begaan. Dat moet meer problemen bij de groep, met onder meer dementerende ouderen, psychiatrisch patiënten en verslaafden, voorkomen.

Download “Kamerbrief over plan van aanpak problematiek rond verwarde personen”

Minister Schippers (VWS) informeert de Tweede Kamer over het plan van aanpak voor de problematiek rond verwarde personen.

PDF document | 8 pagina’s | 298 kB

Bron: nu.nl / rijksoverheid.nl /nos.nl 

Eén reactie op “1”

  1. Dit voorlopige plan is een reactie op het Rapport Hoekstra. Goede bedoelingen dat wel maar er wordt voorbij gegaan aan de inhoudelijke commentaren die wij (LPGGZ, Ypsilon, Werkplaats Maatschappelijke Opvang, Federatie Opvang en Straatadvocaten Nederland i.o.) vanuit cliëntenorganisaties hebben gegeven. Zie http://www.lpggz.nl en http://www.opvang.nl

    Na de zomer worden de plannen verder en breder uitgewerkt. Wij zijn daar bij. Moet de minister – de cliënt centraal/eigen regie – goed doen.

    Aart Jongejan, straatadvocaat ZOG MH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *