Huisartsen helpen zorgmijders door regels te omzeilen

Medicijnen. Hoewel het eigenlijk niet mag, bewaart 1 op de 5 huisartsen overgebleven medicijnen voor patiënten die de hoge zorgkosten niet kunnen betalen. Dat blijkt uit een maandag verschenen onderzoek van televisieprogramma Het Nationaal Zorgdebat (Omroep MAX). Het onderzoek werd uitgevoerd onder driehonderd huisartsen en bijna vierhonderd apothekers, in samenwerking met de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) en apothekersorganisatie KNMP, zo meldt de Telegraaf.

Medicijnen

Volgens de wet moeten overgebleven medicijnen worden vernietigd. Maar volgens veel huisartsen is de nood onder veel patiënten te hoog en is het vernietigen van nog bruikbare medicijnen zonde.

Het toenemende mijden van zorg leidt volgens een grote groep huisartsen tot “onverantwoorde risico’s.” Om zorgkosten te besparen “spelen mensen met hun gezondheid, en soms met hun leven,” stellen de artsen.

Zorgmijders

Een overgrote meerderheid van de huisartsen (81%) en apothekers (89%) merkt dat patiënten moeite hebben om hun zorg- of medicijnkosten te betalen. Meer dan 9 op de 10 huisartsen (93%) maakt mee dat patiënten uit angst voor kosten zorg mijden. Bij meer dan een kwart van de huisartsen is dit wekelijkse of zelfs dagelijkse praktijk. Meer dan de helft van de huisartsen ziet dat patiënten “onverantwoorde risico’s” nemen met hun gezondheid door om financiële redenen af te zien van bepaalde zorg, behandelingen of medicatie.

Volgens de huisartsen zien patiënten vanwege de kosten vooral af van fysiotherapie, medicatie, bloedonderzoek en bezoek aan een specialist, echo’s, röntgens, MRI’s en andere scans.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *