Hoe onze hersenen ons bang maken om niets

Hoe ontstaat een angststoornis? Na jarenlang onderzoek hebben wetenschappers nog geen antwoord op die vraag. Maar onderzoekers van het Weizmann Instituut voor Wetenschap in Israël hebben nu mogelijk de sleutel gevonden, zo schrijft Eos Magazine. Op hersenscans van apen blijkt een neutrale prikkel er plots anders uit te zien wanneer die geassocieerd wordt met een andere, beangstigende prikkel.

Een angststoornis kan veroorzaakt worden door een veralgemening van angst. Over het onderliggende mechanisme in de hersenen is tot dusver weinig geweten. Een onderzoek van het Weizman Instituut, dat recent verscheen in het vakblad Nature Geoscience, werpt nu een nieuw licht op de zaak.

Om de reactie op angst bij mensen na te bootsen, leerde een team onder leiding van professor Rony Paz apen een stinkende geur te associëren met een bepaalde toon. Op die manier ontwikkelden de dieren een aversie voor die toon. Daarna werd de verandering in de hersenen nagegaan op hersenscans.

Verschuiving

Het hersengebied dat betrokken is bij angststoornissen is de amygdala. Verschillen in de neuronen in de amygdala waren duidelijk zichtbaar bij het horen van de gehate toon en bij een neutrale prikkel.

Nadien kregen de dieren andere tonen te horen, met een vergelijkbare toonhoogte. Daarbij veranderden de neuronen in de hersenen naar de prikkel die met angst werd geassocieerd. De apen bleken dus ook angstig te reageren op deze andere tonen. Volgens de onderzoekers is deze verschuiving in de hersenen de basis voor de veralgemening van angst.

Bron: de morgen.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *