Happylessen bij depressie zinvol

Vooral meisjes en leerlingen met depressieklachten lijken baat te hebben bij Happylessen. Dat blijkt uit onderzoek onder 373 VMBO-leerlingen uit de Haagse krachtwijk Zuidwest.

Zij werkten in 2011-2012 aan hun psychische conditie in het kader van het Happyles-project, een online schoolprogramma ter bevordering van mentale veerkracht en ter voorkoming van depressie bij (V)MBO leerlingen. De lessen werden gegeven door professionals van De Jutters, centrum voor jeugd-ggz in Den Haag.

De Happylessen werden op de Haagse VMBO-scholen aangeboden in het voorjaar van 2011 en het najaar van 2012. De deelnemers waren vooral 12-14-jarigen, afkomstig van alle VMBO-niveaus en 80 tot 90 procent van de deelnemers was van allochtone komaf.

Happyles is een online stepped-care aanbod voor jongeren tussen de 13-25 jaar ter bevordering van psychische gezondheid en ter voorkoming van depressie. Het aanbod omvat een klassikale discussieles over geluk, e-learninglessen met opdrachten over mentale veerkacht, een Happylestest en voor jongeren met een verhoogd risico op depressieklachten is er een groepscursus in chatbox begeleid door een ggz-preventiewerker.

Na de Happylessen en Happylestest kregen alle jongeren een persoonlijk adviesgesprek op school en werden zorgleerlingen doorverwezen naar passend hulpaanbod. Het onderzoek naar het Happyles-project is gefinancierd door Fonds Psychische Gezondheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *