Gratis online-cursus voor depressie-mantelzorgers

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft samen met de Depressie Vereniging de  online cursus ‘Sterker Zorgen’ ontwikkeld voor mensen die zorgen voor een naaste met een depressie. 

Zorgen voor iemand anders is vaak vanzelfsprekend. Je geeft om een ander en op het moment dat deze hulp nodig heeft, bied je die aan. Op het moment dat iemand een hele tijd hulp nodig heeft zoals bij een langdurige lichamelijke of psychische ziekte kan die zorg intenser worden. Ondanks dat het zorgen voor een dierbare ander veel mooie dingen met zich mee kan brengen, kan het er ook voor zorgen dat jij zelf overbelast raakt. Dit kan leiden tot een burn-out, overspannen zijn of eigen psychische of lichamelijke problemen. Het is daarom van belang om ook voor jezelf te zorgen.

Depressie is een psychische stoornis die vaak voorkomt. Maar liefst één vijfde van alle mensen heeft een depressie op een bepaald punt in zijn of haar leven. Depressie is een psychische stoornis die enorm veel invloed heeft op je dagelijks leven en op je omgeving. Zorgen voor iemand die depressief is kan ook een behoorlijke impact in je leven hebben. Je zult je bij tijden wellicht zorgen maken over je naaste, of dat je het zelf wel allemaal aan kan. Gelukkig kun je leren omgaan met iemand die depressief is, en om te voorkomen dat je jezelf niet uit het oog verliest of overbelast raakt. Met dit doel voor ogen heeft de Vrije Universiteit Amsterdam samen met de Depressie Vereniging de cursus ‘Sterker Zorgen’ ontwikkeld. De cursus is samengesteld met de grootst mogelijke zorg door verschillende wetenschappers, experts en ervaringsdeskundigen te raadplegen.

Deze cursus is gratis en anoniem. Om je op te geven voor de cursus heb je alleen een e-mailadres nodig. Hiermee krijg je een eigen gebruikersnaam en wachtwoord om de cursus te volgen toegestuurd.

Voor wie?

Deze cursus is geschikt voor iedereen die zorgt voor een vriend, gezins- of familielid of partner die last heeft van een depressie. De cursus kun je met elke computer volgen met een goede internetverbinding op elk moment van de dag en wanneer het jou uitkomt. Toegang tot deze cursus is alleen mogelijk met een gebruikersnaam en een wachtwoord.

De cursus

De cursus bestaat uit een aantal modules die je kunt volgen in de volgorde die jij graag wilt. Je hebt het meeste aan de cursus als je zoveel mogelijk modules volgt. Hieronder kun je lezen wat de verschillende modules inhouden.

  • Wat is een depressie?
  • De gevolgen van een depressie op de omgeving
  • Anders leren denken
  • Voorkom overbelasting bij jezelf
  • Goed voor jezelf zorgen
  • Omgaan met gedachten aan zelfdoding
  • Hoe gaat het met de kinderen
  • Beter leren communiceren

Zou je graag mee willen doen aan de cursus? Meld je dan aan voor het onderzoek door contact op te nemen met mevr. Lisette Bijker via het mailadres: sterkerzorgen.fgb@vu.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *