GGZ zet virtual reality in bij behandeling van angst

Virtual reality gaat in de gezondheidszorg een stuk belangrijker worden. Op donderdag geeft het GGZ het startschot voor een nieuw initiatief, waarbij VR “op grote schaal” wordt ingezet in de geestelijke gezondheidszorg. Hierdoor worden virtual-reality-brillen ineens een stuk belangrijker voor bepaalde behandelingen.

Zeven instellingen voor jeugd-ggz gaan op grote schaal Virtual Reality inzetten. Dat maakt andere behandelmethoden mogelijk. Cliënten kunnen met behulp van de technologie in een gecontroleerde omgeving hun angsten overwinnen.

Cliënten, met bijvoorbeeld , straatvrees, angst voor de dokter, angst in de bus of paniek in de supermarkt, kunnen thuis in hun eigen tempo aan de slag met de VR-applicatie. Ze worden stapsgewijs geconfronteerd met waar ze bang voor zijn en geleidelijk blootgesteld aan de lichamelijke gebeurtenissen van een aanval. Hierdoor wennen ze aan het angstgevoel, waardoor het uitdooft.

Het startschot werd afgelopen donderdag gegeven, maar het zal nog even duren totdat je de VR-therapie zelf kunt gebruiken. Deze week begint de ontwikkeling van bepaalde 360 graden-video’s voor de therapie, die door de zorginstellingen worden gefinancierd. Zij verwachten binnen een paar maanden de VR-video’s te gebruiken.

Bron: numrush.nl/ skipr.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *