Gemeenten missen zicht op zorguitgaven

Gemeenten hebben tot dusverre nauwelijks declaraties binnengekregen van gecontracteerde zorgaanbieders in het sociaal domein. Daardoor hebben ze geen idee of ze met hun budget uitkomen. Of niet. Er is vrees voor flinke tekorten.

‘Het merendeel van de zorgaanbieders is nog helemaal niet in staat om nota’s te sturen’, verklaart Robert ‘t Hart van het Nederlands Adviesbureau Risicomanagement (NAR). ‘Grote partijen moeten dealen met een heleboel gemeenten, die allemaal hun eigen systemen en eisen hebben. Het is een hele klus om dat allemaal goed in te regelen. Voor kleine partijen geldt dat ze de professionaliteit missen om hun facturatiesysteem af te stemmen op de nieuwe situatie. Het gevolg is dat zich momenteel een stuwmeer aan nota’s ontwikkelt, dat gemeenten vermoedelijk pas eind dit jaar over zich heen krijgen.’ Tegen die tijd is de begroting voor 2016 al klaar, maar op drijfzand gebouwd.

Zachte landing
Een ‘zachte landing’, dat is waarop niet alleen staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid), maar ook de gemeenten inzetten toen ze er op 1 januari nieuwe taken bij kregen op het gebied van jeugdzorg, Wmo en re-integratie. Dat lijkt aardig gelukt, maar schijn bedriegt. De luwte is volgens ingewijden een stilte voor de storm. Nagenoeg alle gemeenten hebben gecontracteerde zorgaanbieders voorgefinancierd, door een deel van het gemeentelijk budget naar hen over te hevelen. Door deze voorschotten zijn klachten zoals die zich wel bij de pgb’s voordeden uitgebleven.

Maar inzicht in de kosten die aanbieders maken is er niet. De eerste maanden van dit jaar kwam dat niet alleen doordat zij de boel nog niet op orde hadden, maar gemeenten zelf ook niet. ‘Die waren nog druk bezig met het inregelen van systemen en het inkloppen van data die ze vanuit het rijk overkregen. Ze hadden helemaal geen tijd om ook nog eens goede afspraken te maken met aanbieders’, zegt ‘t Hart. ‘Het heeft het nieuws niet gehaald, maar achter de schermen was het overal één grote puinhoop.’ Zijn indruk is dat gemeenten de administratieve systemen nu redelijk op orde hebben, maar aanbieders dus nog niet. Met als gevolg dat niemand weet hoe de zaken ervoor staan.

Bron: ggztotaal.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *