Gefaseerde therapie goed voor verwerking trauma

Getraumatiseerde meisjes die wegens een civielrechtelijke maatregel in een gesloten jeugdzorginstelling verblijven, kunnen beter geholpen worden met een gefaseerde therapie. Dat blijkt uit onderzoek van Laura Leenarts, waarop ze 21 juni promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Ruim 80 procent van de civielrechtelijk geplaatste meisjes in de gesloten jeugdzorg is in het verleden seksueel misbruikt, fysiek of emotioneel mishandeld, bedreigd of verwaarloosd. Een therapie die vaak wordt toegepast is het praten over of het levendig voor de geest halen van de traumatische ervaringen. Dat kan echter averechts werken als een meisje nog niet toe is aan de verwerking van haar traumatisch verleden.

Leenarts ontwikkelde samen met academisch jeugdpsychiatrisch centrum de Bascule en jeugdzorgorganisatie LSG-Rentray de methode Stapstenen. Uitgangspunt is dat bij complexe klachten door chronische traumatisering eerst stabilisatie en symptoomreductie nodig is. Stapstenen is bedoeld voor meisjes van 12 tot 18 jaar en bevat elementen van psycho-educatie en cognitieve gedragstherapie en bereidt meisjes voor op de fase van traumaverwerking.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *