“Geestelijke gezondheidszorg moet binnen zorgverzekering blijven”

Paul van Rooij, de directeur van GGZ Nederland,  vindt dat de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) gewoon binnen de zorgverzekering moet blijven vallen.

Van Rooij reageert hiermee op het bericht dat volledige marktwerking in de ggz op korte termijn niet haalbaar lijkt, en volgens sommigen ook nooit haalbaar zal worden. Het alternatief is om de GGZ deels naar de Wet langdurige zorg (Wlz) te verplaatsen.

Enkele zorgverzekeraars en het Centraal Planbureau vinden dat dit alternatief serieus moet worden onderzocht, maar GGZ Nederland ziet niets in het plan. “Er is geen reden te bedenken waarom geestelijke gezondheidszorg anders zou moeten worden bekostigd dan somatische zorg”, zegt Van Rooij. “De risicoverevening werkt momenteel weliswaar nog niet goed voor een klein deel van de ggz, maar dat is op termijn best op te lossen.”

Zolang de verevening niet goed werkt, vindt Van Rooij dat de zwaarste vormen van zorg niet per 2017 bloot moeten worden gesteld aan marktwerking. Het plan van het kabinet is nu nog om vanaf dat moment zorgverzekeraars volledig risicodragend te maken. Maar volgens Van Rooij past de hele GGZ uiteindelijk gewoon binnen de zorgverzekeringswet.

Bron: profnews.nl /fd.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *