Kamer steunt eigen bijdrage jeugd-GGZ

Kinderen met een psychiatrische stoornis moeten vanaf volgend jaar een eigen bijdrage gaan betalen voor hun intramurale zorg. Een Kamermotie om dat plan tegen te houden, is vanmorgen verworpen.

De motie werd woensdag ingediend door de SP en het CDA. Per 1 januari 2015 kent de jeugd-ggz een eigen bijdrage, die kan oplopen tot 1500 euro per jaar. SP en CDA wijzen erop dat kinderen met een somatische aandoening geen eigen bijdrage hoeven te betalen; medisch-specialistische zorg zou voor alle kinderen vrij toegankelijk moeten zijn.

Het voorstel om de eigen bijdrage in de jeugd-ggz te schrappen kreeg behalve van de indieners alleen steun van PVV, Klein, de Groep Kuzu/Öztürk, 50PLUS, GroenLinks en de PvdD.

Eerder hadden ook organisaties in de ggz, waaronder GGZ Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, zich tegen de eigen bijdrage verzet.
In antwoord op Kamervragen liet staatssecretaris Van Rijn eerder weten dat ouders en verzorgers kosten besparen omdat hun kind een deel van de dag of een etmaal niet meer thuis woont. In uitzonderlijke gevallen wordt een uitzondering gemaakt, aldus Van Rijn.

Bron: medischcontact.artsennet.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *