Eetstoornis bij mannen is onderschat probleem

Eetstoornissen  worden vrijwel autmatisch geassocieerd met vrouwen. Dat heeft volgens een Brits onderzoek ernstige gevolgen. Omdat het probleem te weinig erkend wordt bij mannen, herkennen ze ook zelf de signalen niet, waardoor ze geen hulp zoeken.

40 personen, waaronder 10 mannen, werden ondervraagd over hun ervaring met eetstoornissen. De deelnemers tussen 16 en 25 jaar kregen vragen over vroegtijdige symptomen, de erkenning van het probleem en het zoeken naar hulp. Vooral de attitude van mannen was opvallend: door de vervrouwelijking van eetmoeilijkheden zoeken zij veel te laat hulp.

Daarbovenop blijkt dat eetstoornissen bij mannen even ernstig zijn als bij vrouwen. Zo tellen mannen ook obsessief calorieën of vreten ze zich vol. Ze worden meestal pas geconfronteerd met hun probleem wanneer ze zich te slap voelen en in het ziekenhuis opgenomen moeten worden. Mannen die hun stoornis redelijk vroeg ontdekken, durven die ervaring niet delen met hun vrienden en familie. Ze zijn bang dat ze niet serieus genomen zouden worden.

Hoewel de studie redelijk kleinschalig is, lijkt het volgens de onderzoekers overduidelijk dat onze maatschappij zich te veel tot vrouwen richt wanneer het over eten, of gezondheid in het algemeen, gaat. Een ouder Amerikaans onderzoek toonde aan dat per 100 patiënten ‘maar’ 10 tot 15 mannen aan eetstoornissen lijden. Volgens het Britse onderzoek ligt het werkelijke cijfer nog pakken hoger.

Bron: goedgevoel.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *