Bram Bakker hekelt Nederlandse slikcultuur

Ongeveer een miljoen Nederlanders slikt antidepressiva tegen depressie, angst of andere psychische klachten. Volgens psychiater Bram Bakker zijn het lapmiddelen, waar vooral de farmaceutische industrie beter van wordt. “De werking ervan wordt zwaar overschat. De huidige slikcultuur neemt bovendien gevaarlijke vormen aan”.

“Psychiatrische stoornissen zijn het gevolg van complexe interacties tussen een bepaalde aanleg en gebeurtenissen in iemands leven”, aldus Bram Bakker. “En zelden los je dat simpel op met een pilletje”.

Woensdag 14 oktober 2015 verscheen zijn boek ‘Geluk uit een potje‘, waarin hij flink uithaalt naar de onnodige en soms zelfs gevaarlijke slikcultuur in Nederland.

Misstanden
Per jaar slikken ruim een miljoen Nederlanders een ‘gelukspil’. “Ze lossen de oorspronkelijke problemen echter niet op”, volgens de psychiater. “Zodra mensen stoppen met medicatie komen de klachten vaak weer terug. Erger nog, door de overschatting van pillen zijn er al vele misstanden opgetreden. Bijwerkingen zijn soms heftig en variëren van flinke gewichtstoename en een verminderd libido tot moord en zelfdoding”.

Hogere voorschrijfdrempels
Bakker pleit voor hogere voorschrijfdrempels bij antidepressiva. “Ik heb geen bezwaar tegen het gebruik van medicatie”, stelt hij. “Maar dan alleen als het echt niet anders kan. Er zijn genoeg alternatieven zonder bijwerkingen zoals runningtherapie, verandering van leefstijl en cognitieve gedragstherapie”.

Het boek ‘Geluk uit een potje‘ verschijnt bij uitgeverij Podium.

Luister hier het radiointerview met Bram Bakker in het programma Kunststof over dit boek

Bron: gezondheidskrant.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *