Bewust onverdoofd hechten bij zelfbeschadiging

Hilversum, 11 februari. De Tweede Kamerfractie van de SP wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg artsen voor de Tuchtraad brengt die patiënten op de Eerste Hulp bewust onverdoofd hechten. Dat blijkt uit Kamervragen van SP-kamerlid Renske Leijten aan Minister Schippers van Volksgezondheid. Leijten reageert geschokt op een uitzending van het NCRV-programma Beschadigd waarin meerdere patiënten aangeven gehecht te zijn zonder verdoving op de Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen. Het gaat dan om patiënten die zichzelf verwondingen hebben toegebracht, bijvoorbeeld door zichzelf te snijden. Sommige artsen hechten deze patiënten onverdoofd “omdat je pijn toch zo fijn vindt”.

Ook geven mensen die zichzelf beschadigen in de uitzending aan dat zij op de Spoedeisende Hulp vaak op weinig begrip kunnen rekenen en langer moeten wachten omdat de artsen “geen zin hebben in aandachttrekkers”. SP-Kamerlid Leijten vindt dat artsen hiermee in overtreding zijn op hun artseneed die hen verplicht een patient in medische nood te helpen en diens lijden te verlichten. Ook ziet ze het onverdoofd hechten als ‘een grote inbreuk op de lichamelijke autoriteit’.

Leijten vraagt de minister of op de medische opleidingen meer aandacht kan worden besteedt aan mensen die zichzelf beschadigen. Uit een recent onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven blijkt dat 1 op de 4 Nederlandse jongeren tussen de 12 en 19 jaar zichzelf wel eens beschadigt. De uitzending van Beschadigd waar Leijten op reageert, wordt aanstaande donderdagavond uitgezonden maar Leijten bekeek de uitzending alvast op verzoek van programmamaker Jessica Villerius.

Ook CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot zag de uitzending vooraf en gaat naar aanleiding daarvan ook Kamervragen stellen aan Minister Schippers. Bruins Slot is boos over zogeheten ‘non-contracten’ die sommige mensen die zichzelf beschadigen moeten tekenen voordat ze behandeld kunnen worden in een kliniek. De cliënten moeten verklaren dat zij zichzelf niet meer zullen beschadigen omdat anders de behandeling meteen zal worden gestaakt. Volgens Bruins Slot is dat de wereld op z’n kop omdat de cliënten nu juist de kliniek ingaan om behandeld te worden voor die zelfbeschadiging.

Beschadigd wordt uitgezonden op donderdag 12 februari om 22.05 uur, NPO 3 Lees verder

Bron: document.ncrv.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *