Bewegen verbetert stressreactie hersenen

Beweging reorganiseert de hersenen, waardoor het beter kan reageren op stress. Spanning heeft daardoor minder invloed op de normale hersenfunctie.

Dat schrijven onderzoekers van de Princeton University in het Journal of Neuroscience. Wanneer muizen mochten bewegen, vertoonden hun hersenen bij de blootstelling aan een stressor (koud water) een piek in het aantal neuronen dat opwinding uitschakelt in de ventrale hippocampus. Dit hersengebied is betrokken bij het reguleren van spanning.

Aanpassen

“Het onderzoek laat zien dat de hersenen zich gemakkelijk aanpassen aan de leefstijl en de omgeving”, vertelt onderzoeker Elizabeth Gould. “Als we begrijpen hoe de hersenen spanningen verwerken, kunnen we mensen met angststoornissen ook beter helpen.”

Voor het onderzoek kreeg een groep muizen onbeperkt toegang tot een loopwiel, terwijl een tweede groep muizen daar niet over beschikte. De muizen met een actieve leefstijl hadden na blootstelling aan koud water duidelijke controle over hun stressreactie. Bij de tweede groep ontstond direct opwinding.

Oorzaak

Een bepaalde neurotransmitter (signaalstof), GABA, lijkt een belangrijke rol te spelen in deze reactie. GABA vermindert de neuronale opwinding. Zodra de receptoren voor deze neurotransmitter werden geblokkeerd, verdween het spanningsverminderende effect van beweging. Bron: gezondheidsnet.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *