“Betrekking familie bij zorg psychiatrische patiënt”

Familieleden van mensen met een psychische aandoening moeten meer worden betrokken bij de zorg voor hun naasten. Dat stelt Jan Zandijk, voorzitter van Ypsilon naar aanleiding van de commotie die is ontstaan na de column van Metrolezeres Geertje Paaij. Ypsilon is een landelijke vereniging van familieleden van mensen met een psychische aandoening.

Noodkreet
Paaij slaakte een noodkreet omdat de GGZ haar familie onvoldoende betrekt bij de zorg die haar dochter krijgt.

Steun en advies
De familieleden van mensen met een psychische aandoening kunnen voor steun en advies terecht bij Ypsilon. Velen vinden dat hun stem niet gehoord wordt bij de GGZ als ze willen meedenken of praten over welke zorg hun zoon of dochter nodig heeft. Zandijk vindt dat familie het verdient om juist meer betrokken te worden bij de hulp die aan kinderen wordt gegeven. „Er zijn genoeg naasten die vinden dat ze niet serieus worden genomen.”

Ypsilon helpt naasten door middel van adviesdienst. Dit houdt in dat er telefonisch, online of sociaaljuridisch advies gegeven wordt door professionele medewerkers of vaste vrijwilligers. Ypsilon denkt mee vanuit de eigen expertise en ervaring.

Verbeterslag
Er kan een aardige verbeterslag gemaakt worden in de dienstverlening. „Je lost het probleem niet op met het opleggen van regels. Je moet werknemers een spiegel voorhouden en ze vragen hoe ze behandeld willen worden als hun zoon of dochter psychisch niet in orde is”, legt Zandijk uit.

Volgens de voorzitter is er ‘een wereld te winnen’ in de dienstverlening bij GGZ. „Daarom bestaat Ypsilon al ongeveer dertig jaar om ouders advies te geven en een hart onder de riem te steken”, aldus Zandijk.

Bron: metronieuws.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *