Betere samenwerking ziekenhuizen en GGZ nodig

Voor betere zorg aan psychiatrische patiënten met meerdere somatische aandoeningen gaat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) strikt handhaven op de samenwerkingsafspraken tussen ziekenhuizen en ggz-instellingen .

De IGZ gaat via onaangekondigde bezoeken toezicht houden op de ketenafspraken. Dat blijkt uit de Kamerbrief  van minister Edith Schippers van VWS. De minister vindt het niet nodig een aparte denktank voor deze zorg in te richten.

Na het overlijden van een psychiatrische patiënt met meerdere ernstige somatische aandoeningen in 2009 heeft de IGZ de ketensamenwerking onderzocht van het ziekenhuis een ggz-instelling. Hieruit bleek dat er in de zorgketen voor kwetsbare psychiatrische patiënten met ernstige somatische problemen afspraken tussen de zorginstellingen ontbraken en dat er onduidelijkheid was over verantwoordelijkheden. Omdat dergelijke onduidelijkheden een groot risico vormen voor deze patiënten is de IGZ een thematoezicht gestart naar deze ketenzorg bij alle ziekenhuizen en ggz-instellingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *