Ben je bijna 18? Kies dan gemakkelijk je zorgverzekering

Het is bijna zover, je achttiende verjaardag! Eindelijk volwassen en dat betekent natuurlijk veel extra vrijheid. Maar ook verantwoordelijkheid, want sommige dingen zal vanaf je 18e zelf moeten regelen. De zorgverzekering is een van die dingen. Maar dan is het wel zo fijn als je ook weet wat je kunt verwachten.  Geen nood, we leggen het je allemaal uit!

Wat is een zorgverzekering?

Je hebt een zorgverzekering om er zeker van te zijn dat je de kosten van zorg kunt betalen. Zoals een bezoek aan de dokter, de fysiotherapeut of het ziekenhuis. De kosten zijn hoog, dus dat kunnen de meeste mensen niet zelf betalen. Daarom is het in Nederland verplicht om een zorgverzekering te hebben.

De basisverzekering helpt je met de belangrijkste zorg. Daarnaast heb je aanvullende verzekeringen, zoals de tandartsverzekering. Je mag zelf weten of je die afsluit, maar verstandig is het wel. Ook bij de tandarts kunnen de rekeningen behoorlijk hoog woorden. Daarnaast zijn er aanvullende verzekeringen voor alternatieve geneeswijzen, extra fysiotherapie en nog veel meer.

Hoe kies je een zorgverzekering?

Er zijn verschillende aanbieders van een verzekeraar. Maar voordat je er een kiest moet je eerst nadenken over wat voor soort zorgverzekering je wilt: een naturaverzekering of een restitutieverzekering?

Naturaverzekering

Bij een naturaverzekering ga je voor je zorg naar zorgverleners waar de verzekeraar prijsafspraken mee heeft gemaakt. Dat betekent voor jou dat je meestal ook een aantrekkelijke premie hebt. De rekening van de zorg gaat direct naar de verzekeraar en hoef je niet eerst voor te schieten. Wil je toch naar een andere zorgverlener? Dan zal de verzekeraar dit maar voor een deel vergoeden.

Restitutieverzekering

Bij een restitutieverzekering ben je helemaal vrij om je eigen zorgverlener te kiezen. De verzekeraar heeft geen prijsafspraken gemaakt, dus het kan zijn dat de premie van de zorgverzekering daardoor wat hoger wordt. Je betaalt vaak eerst zelf de rekening, die je daarna declareert bij je verzekeraar.

Zoals je ziet gaat het dus om kiezen voor vrijheid van zorg, of iets minder keuze maar wel een goede prijs en geen gedoe met rekeningen. Fijn om te weten: je kunt elk jaar je zorgverzekering wijzigen, dus zit nooit ergens langer dan een jaar aan vast.

Hopelijk hebben we je met deze uitleg wat handvatten gegeven om je op weg te helpen met je eerste stappen in het volwassen leven!

Bron: ggznieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *