Bankroet dreigt voor bureaus Jeugdzorg

Als niet snel duidelijkheid komt over de financiering van jeugdzorg in 2015, is het mogelijk dat alle 15 bureaus Jeugdzorg bankroet gaan en collectief ontslag moeten aanvragen. Dat denkt Jeugdzorg Nederland. Voor enkele kantoren die nu al ‘niet zo ruim in hun jasje zitten’, is dat zelfs al een concrete dreiging voor de loop van 2014, zo meldde een woordvoerder. Medewerkers van die bureaus zijn op de hoogte gesteld dat hun baan op de tocht staat.

De Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd bekijkt in opdracht van het Rijk, de VNG en IPO of de regionale jeugdzorgplannen van de gemeente goed genoeg zijn. In deze transitiearrangementen geven de gemeenten aan hoe zij de overgang van de jeugdzorg van het Rijk en provincies naar de gemeenten willen vormgeven. Nog maar 13 van de 41 jeugdzorgregio’s krijgen van de TSJ groen licht om hun plannen uit te voeren. ‘Twee regio’s hebben nog geen afspraken gemaakt, de rest zit in het oranje’, zegt TSJ-voorzitter Leonard Geluk.

Budget

Dinsdagavond 12 november presenteert de commissie haar bevindingen over de arrangementen die in de 41 regio’s zijn opgesteld. Er moet snel helderheid komen over het budget dat gemeenten krijgen, aldus de TSJ in haar oordeel. En dat oordeel is van groot politiek belang, omdat de commissie onafhankelijk naar de voortgang en de uitkomsten van afspraken tussen gemeenten en jeugdzorgaanbieders heeft gekeken.

Jeugdzorg

Per 1 januari 2015 moet de overheveling van de jeugdzorg – inclusief budget – een feit zijn. De afspraken (transitiearrangementen) voor 2014 zijn belangrijk om de continuïteit van de zorg voor jeugd in stand te houden. Uiterlijk 31 oktober hadden de plannen rond moeten zijn.

Regie

De Bureaus Jeugdzorg lopen volgens Geluk een groot risico als er geen goede zorgafspraken worden gemaakt. ‘Minstens de helft kan omvallen als er geen strakke regie komt bij de overheveling. En dat is de verantwoordelijkheid van de staatssecretarissen van VWS en Justitie.’

Bron: Zorg en Welzijn

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *