Antidepressiva gevaarlijk voor jongeren

Antidepressiva in hoge doseringen kunnen zelfmoordneigingen bij jongeren flink vergroten. Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers in het vakblad JAMA Internal Medicine, waar het NRC dinsdag over schrijft.
De wetenschappers baseren hun conclusie op een grote Amerikaanse studie naar SSRI’s, serontine-heropnameremmers.
De onderzoekers ontdekten dat jongeren tussen de 10 en 24 jaar die een hoge dosis antidepressiva kregen twee keer zo vaak suïcidaal gedrag vertoonden – de eerste negentig dagen van hun behandeling – in vergelijking met leeftijdsgenoten die een standaarddosis voorgeschreven kregen.

Suïcidaal gedrag

Dit vertaalt zich in een kans van 1 op 150 op suïcidaal gedrag in de groep die een hoge dosis antidepressiva kreeg. Het verhoogde risico bestaat alleen bij jongeren onder de 24 jaar.

In 2006 waarschuwde de Amerikaanse geneesmiddelautoriteit FDA voor een grotere kans op zelfmoord onder jongeren bij gebruik van bepaalde antidepressiva. Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen adviseert daarom ook om deze middelen niet te geven aan jongeren jonger dan 18 jaar.

Als artsen wel besluiten om antidepressiva aan jongeren voor te schrijven, moeten ze volgens de wetenschappers starten met een lage dosering. Ook moeten patiënten dan goed in de gaten gehouden worden.

Bron: gezondheidsnet.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *