Paroxetine, het in Nederland veelgebruikt middel tegen depressie werkt niet bij pubers met ernstige depressie. Integendeel, het veroorzaakt soms gedachten aan, en pogingen tot zelfdoding, zo meldt het nrc
Tot die conclusie komen onderzoekers in het medische tijdschrift The BMJ na een heranalyse van onderzoeksgegevens uit de jaren negentig. In 2001 leverden dezelfde gegevens een tegenovergestelde conclusie op: paroxetine wérkt tegen depressie bij jongeren en heeft nauwelijks bijwerkingen. Dit was echter een onderzoek onder 275 12- tot 18-jarigen dat werd gesponsord door de farmaceutische industrie.
De nieuwe publicatie is de definitieve ontmaskering van een onderzoek waar al een jaar na de publicatie in 2001 bezwaar tegen werd gemaakt. Eerder is bijvoorbeeld aangetoond dat paroxetinefabrikant Smith Kline Beecham (tegenwoordig onderdeel van GSK) gegevens over schadelijke bijwerkingen ‘onzichtbaar’ heeft gemaakt en achtergehouden. Die fraude droeg belangrijk bij aan de hoogte van de recordboete van 3 miljard dollar die GSK in 2012 voor wangedrag de Amerikaanse overheid betaalde.
Ondanks de twijfels over de werkzaamheid en schadelijkheid krijgen kinderen en jongvolwassenen in Nederland nog altijd paroxetine voorgeschreven, of een soortgelijk antidepressivum (SSRI) waarvoor de afgelopen jaren even hard is gewaarschuwd.
Afgelopen jaar (van augustus 2014 tot augustus 2015) slikten 8.000 12- tot 18-jarigen zo’n SSRI en 32.000 18- tot 25-jarigen, heeft een een onderzoeker van de Stichting Farmaceutische Kengetallen gisteren opgezocht.
Paroxetine is in Nederland de meestgebruikte SSRI. In totaal slikten ruim 600.000 mensen in Nederland zo’n antidepressivum...
Lees het artikel in het medische tijdschrift The BMJ
Lees het hele artikel : nrc.nl