Anorexiacoaches zijn een gevaarlijk fenomeen

Een recent artikel in The Guardian beschrijft hoe duizenden jonge vrouwen met een eetstoornis via de anonieme chat app Kik prooi zijn voor zogeheten anorexia coaches.

Via Kik, een populaire app onder kinderen en tieners, worden vele openbare anorexia groepen gehost. Nadat je jezelf hebt toegevoegd aan zo’n groep, kan je al binnen enkele minuten worden benaderd door een anorexia coach. Dit zijn veelal mannen die beloven afval tips te geven, maar al snel beginnen over extreme straffen en vragen om naaktfoto’s. Proud2Bme doet momenteel onderzoek naar anorexia coaches. In dit artikel lees je hoe je hieraan mee kunt werken en ons kan helpen om meer zicht krijgen op deze verwerpelijke praktijken.

The Guardian vond meer dan 71 (pro-) anorexia groepen met in totaal ruim 2.000 leden. Ondanks dat het reglement van Kik staat dat het aanmoedigen van zelfbeschadiging, eetstoornissen en zelfmoord niet is toegestaan, wordt bij toetreding tot zo’n groep direct gevraagd naar leeftijd, lengte, gewicht en streefgewicht.

Anorexiacoaches nieuw gevaarlijk fenomeen

Pro-anorexia websites bestaan al jaren, maar de anorexia coaches of pro-ana coaches lijken een nieuw, gevaarlijk fenomeen. Anorexiacoaches beloven je te helpen met afvallen en doen dit veelal door middel van extreme regels en straffen.

De personen die zich online voordoen als anorexiacoaches zijn meestal mannen, hoewel ze nogal eens beweren vrouw te zijn. Ze gebruiken hiervoor willekeurige afbeeldingen van meisjes. Het merendeel van de coaches lijkt andere bedoelingen te hebben dan meisjes van overgewicht af te helpen of aan ondergewicht te helpen. Zij lijken er op uit te zijn meisjes ertoe aan te zetten naaktfoto’s van zichzelf te laten sturen. Met deze foto’s krijgen ze vervolgens ook de mogelijkheid om hen vervolgens af te persen door te dreigen met het online zetten van de toegezonden foto’s. Er zijn voorbeelden bekend dat ze hier vanaf zien als het meisje nog meer foto’s of filmpjes stuurt dan wel ermee instemt ze te ontmoeten voor seks.

Een anorexiacoach herkennen

Je komt er vrij snel achter of de coach andere bedoelingen heeft dan steun bieden, aangezien deze vaak binnen korte tijd al komt met diverse voorwaarden. Dit kan op zeer dwingende wijze gaan. Verder kun je dit merken aan het feit dat de anorexia coach:

  • Heel streng is en zegt dat hij je gaat straffen als je niet luistert;
  • Foto’s of filmpjes van je vraagt (in ondergoed, kleren, of naakt);
  • over je grenzen heen gaat;
  • zegt dat je iets moet doen, terwijl je dat niet wilt;
  • boos wordt als je weigert.

 

Wat kun je eraan doen?

Wat moet je doen als je erachter komt dat je met een anorexia coach contact hebt? Hoewel jouw eetstoornis je wellicht zal wijsmaken dat deze coach het beste met je voor heeft, voelt het direct al niet goed en weet je waarschijnlijk ook verstandelijk dat dit niet zo is. Naast het feit dat het aanmoedigen om ondergewicht te krijgen niet gezond is, zal het de coach in de meeste gevallen hier niet eens om gaan.

De coaches zijn puur uit op jouw kwetsbaarheid en honger naar steun en bevestiging. Ze lijken veelal uit te zijn op naaktfoto’s, geld en seks. Breek dit soort contacten zo gauw mogelijk af en wacht hier niet te lang mee. Voor je het weet zit je er middenin en kom je er niet meer uit. Zit je er al middenin? Zoek dan hulp.

Bron: Proudtobeme.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *