Angststoornis kan verouderingsproces versnellen

Angststoornissen kunnen het verouderingsproces versnellen, maar behandeling kan dit proces omkeren. Dat blijkt uit een onderzoek van het VU medisch centrum.

Onderzoeker Josine Verhoeven bekeek de telomeren van ruim 2300 vrijwilligers: 1283 mensen die momenteel kampen met een angststoornis zoals een sociale fobie, pleinvrees of een paniekstoornis, 459 deelnemers die voorheen een angststoornis hadden en een controlegroep van 582 proefpersonen zonder psychische problemen.

Telomeren zijn de beschermkapjes van de chromosomen, vergelijkbaar met het plastic uiteinde van schoenveters. Bij elk celdeling worden ze iets korter. Ze geven dus een indicatie van iemands biologische leeftijd: hoe korter de telomeren, hoe ouder de lichaamscellen zijn.

Kortere telomeren

Proefpersonen met een angststoornis bleken kortere telomeren te hebben dan deelnemers die nooit of alleen in het verleden te maken hadden gehad met een angststoornis. Dit wijst erop dat angststoornissen mogelijk het verouderingsproces versnellen, maar dat dit proces wel omkeerbaar is door een behandeling.

De verkorte telomeren zijn mogelijk het gevolg van de manier waarop het lichaam omgaat met stresshormonen, maar er is nog meer onderzoek nodig voordat er vastgesteld kan worden wat precies het verband is tussen de kortere telomeren en angst.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het British Journal of Psychiatry.

Bron: gezondheidsnet.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *