Stil alcoholisme wordt pas na de coronacrisis zichtbaar

Verslavingsartsen hebben al eerder hun zorg over de mogelijke gevolgen van de coronacrisis voor alcoholisme in ons land uitgesproken. Wanneer men kijkt naar eerdere epidemieën wereldwijd, dan wordt duidelijk dat de klap voor de geestelijke gezondheidszorg pas later komt. Vaak pas als de epidemie of in dit geval de pandemie tot een einde is gekomen.

Inmiddels zijn we al meer dan een jaar gebonden aan strenge maatregelen. Waar deze in maart 2020 nog wel gerelativeerd konden worden, heeft de enorme strenge lockdown eind 2020 en begin 2021 er bij veel mensen ingehakt. Vooral op mentaal vlak. Experts zijn bang dat dit leidt tot een geheel nieuwe golf, maar dan in de geestelijke gezondheidszorg. Het alcoholisme zal toenemen, maar waarom en in welke mate?

Groep stille alcoholisten 

Het grote gevaar tijdens de huidige crisis ligt hem in het feit dat veel alcoholisten onopgemerkt zullen blijven tot de samenleving weer geheel opent. Normaal gesproken is er enige vorm van sociale controle. Men moet gewoon naar het werk, heeft sociale contacten en komt regelmatig buiten. Momenteel kijkt niemand gek op als je minder afspreekt met vrienden of familie, vanuit huis werkt (of zelfs helemaal niet kan werken) en minder buiten aanwezig bent. Pas wanneer de samenleving weer opent en de verwachtingen bij worden gesteld, zal opvallen dat een enkeling niet meer het leven op kan pakken zoals voorheen. Zij zijn zonder dat de omgeving het doorhad in een enorme verslaving weggezakt. Deze groep stille alcoholisten zullen dus naar verwachting pas bovenkomen zodra de crisis beëindigd is.

Hulp in tijden van corona 

Alcoholverslaving hulp lijkt bovendien ook een stuk minder vanzelfsprekend in tijden van corona. Iedereen wordt dagelijks overspoeld met nieuwsberichten waaruit blijkt dat de zorg het enorm zwaar heeft. Verhalen over mensen die wellicht geweigerd worden en minder belangrijke behandelingen die uitgesteld worden voeren de boventoon. Hierdoor kunnen stille verslaafden  gaan denken dat de verslavingszorg minder mensen aanneemt.

Niets is echter minder waar. Ook in tijden van corona staan verslavingsinstellingen gewoon voor de mensen klaar. Soms gebeurt dit wel op ietwat andere wijze. Zo worden bepaalde behandelingen soms digitaal uitgevoerd en het aantal contactmomenten daarmee beperkt. Wel zullen de echt zware afkicktrajecten onder begeleiding als vanouds in de kliniek doorlopen worden. Ook in tijden van corona is er dus nog genoeg hulp beschikbaar.

Bron: GGznieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *