Alcohol in pubertijd verhoogt kans op verslaving

Jongeren die beginnen met het drinken van alcohol tijdens de pubertijd hebben meer kans om later verslaafd te raken aan alcohol. Ook kinderen gecontroleerd laten drinken om ze zo te leren verantwoord met drank om te gaan, voorkomt geen alcoholverslaving. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Heidelberg.

De onderzoekers bestudeerden de drinkgewoonten van bijna driehonderd volwassenen. Ze vroegen de deelnemers op welke leeftijd zij voor het eerst alcohol dronken en daarna keken ze naar het drinkgedrag op 19, 22 en 23 jarige leeftijd.

Professor Miriam Schneider zegt dat de meeste tieners hun eerste alcoholische drankje tijdens de pubertijd drinken. “Mensen die alcohol voor het eerst tijdens de pubertijd consumeren, drinken later meer en regelmatiger dan degene die na de pubertijd beginnen. Tijdens deze levensfase zijn drugs of alcohol nog schadelijker voor het brein dat zich volop aan het ontwikkelen is. Dit kan leiden tot schizofrenie of een verslaving.”

Pubertijd
In de pubertijd verandert het beloningssysteem van de hersenen. Hierdoor is het brein erg gevoelig voor iedere vorm van beloning. Hoe jonger een kind begint met drinken, hoe groter de kans dat hij of zij later verslaafd raakt aan alcohol. Zelfs al in kleine hoeveelheden kan het schadelijk zijn. Helemaal geen alcohol in de pubertijd is de beste optie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *