WHO maakt fout: burn-out toch niet officieel erkend als ziekte

Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft een fout gemaakt bij de communicatie over burn-out in de nieuwe catalogus met ziekten, symptomen en oorzaken van letsel, zo meldt de NOS

De organisatie meldde op de website dat burn-outs voortaan beschouwd zouden worden als een syndroom, maar is daar van terug gekomen. Burn-out staat ook in de hernieuwde catalogus vermeld als ‘werkfenomeen’.

Wel heeft de WHO de definitie van een burn-out uitgebreid. “Die beschrijving was nog helemaal niet gedetailleerd”, zegt psychiater Christiaan Vinkers van het Amsterdam UMC. “Maar deze uitbreiding heeft niet zo veel invloed op ons begrip en de behandeling van burn-outs. Iedereen weet al dat het voorkomt op de werkvloer.”

In de definitie van de WHO staat nu dat een burn-out wordt veroorzaakt door “chronische stress op de werkvloer”. Een burn-out leidt tot gevoelens van vermoeidheid, een negatieve houding ten opzichte van een baan en afname van productiviteit.

In 2007 zei ruim 11 procent van de Nederlandse werknemers nog burn-outklachten te hebben. In tien jaar tijd is dat geleidelijk gestegen tot 16 procent.

Aan de WHO-lijst zijn wel aandoeningen als dwangmatig seksueel gedrag, gameverslaving en online-gokverslaving toegevoegd. Transgender-zijn is op de nieuwe lijst geen psychische stoornis meer, maar een lichamelijke conditie.

Bron: nos.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *