Meerderheid jongeren mist les over mentale gezondheid

Acht op de tien (82 procent) jonge mensen vinden dat les over mentale gezondheid standaard in het lespakket van middelbare scholen moet komen. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag opiniepanel, onder 2100 jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar, zo meldt NPO3.

Momenteel zijn middelbare scholen vrij in hoe ze aandacht besteden aan mentale gezondheid binnen hun curriculum. Uit de peiling blijkt dat 85 procent van de jonge mensen zelf op de middelbare school geen les heeft gehad hierover. Deelnemers denken dat lessen over mentale gezondheid zorgen voor meer kennis en begrip. De komende week organiseren NPO 3FM en MIND de #openup-week om psychische problemen onder jongeren bespreekbaar te maken.

Taboe om te praten over psychische problemen 

Jonge mensen die kampen met psychische klachten geven daarnaast aan dat zo’n les hen zou hebben geholpen om hun problemen eerder te herkennen en het bespreekbaar te maken. Ruim de helft (55 procent) van de jonge mensen met psychische klachten ervaart het nu als een taboe om erover te praten. Daarnaast schaamt vier op de tien (42 procent) zich ervoor psychische klachten te hebben (gehad).

Iemand zegt: “Ik vind het moeilijk om er uit mezelf over te beginnen, omdat ik me schaam en anderen niet tot last wil zijn.” Een ander schrijft: “Mensen hebben vaak geen idee wat er omgaat in een persoon met psychische problemen. Dat maakte voor mij de keuze dat ik jaren tegen niemand iets gezegd heb. Ik denk dat met lessen daar meer begrip voor gaat komen en jongeren sneller hulp gaan zoeken.”

Bron: NPO3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *