IJslandse experts helpen Nederlandse gemeenten met aanpak alcohol

 IJslandse experts gaan samen met Nederlandse gemeenten aan de slag om te leren van de succesvolle IJslandse aanpak en zo alcohol-, tabak- en drugsgebruik door jongeren te voorkomen.

In de week van 11 februari bezoeken IJslandse experts op het gebied van preventie van middelengebruik bij jongeren de zes Nederlandse gemeenten die deelnemen aan de pilot voor het IJslandse preventiemodel. Gevoed door recente cijfers over de gezondheid van hun jeugd gaan gemeenten met hun partners, de IJslandse experts, Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut in gesprek met als uitgangspunt: samen op weg naar een gezondere jeugd.

“We benaderen mensen op een andere manier,” zegt Lieske Sonneveldt, klinisch psycholoog en inhoudelijk leidinggevende bij Altrecht. “Als mensen binnenkomen krijgen ze direct een eerste gesprek, waarmee we de behandeling starten. We kijken daarbij oplossingsgericht en zoeken antwoord op de vragen: wat zou jou kunnen helpen, wat wil je anders in je leven en wat is haalbaar? Daarover willen we ook duidelijk zijn. Dat de patiënt een betekenisvol leven kan leiden, is ons doel.”

Elke week kunnen minimaal vijf patiënten in zorg komen bij het Transdiagnostisch team, dus 250 mensen per jaar. Ze zijn nooit langer dan 9 maanden in zorg waardoor er een goede doorstroming is. De wachttijd voor stemmingsproblematiek is sinds de start van de pilot teruggebracht van 48 naar 38 weken. Sonneveldt: “Als je op de wachtlijst staat vanwege stemmingsklachten, dan gaan de acute aanmeldingen voor, waardoor mensen vaak heel lang moeten wachten.” Naast het terugbrengen van de wachttijd, is er nog een voordeel: “Door deze mensen in het Transdiagnostisch team sneller te behandelen en meteen te kijken wat er nodig is, zijn ze ook veel gemotiveerder dan na half jaar wachten.”

Bron: weg van de wachtlijst.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *